Treceți la conținutul principal

Din Marile Legende ale Lumii - ,,Gudrun"

  

În Matelana domnea cândva regele hergelingilor, Hetel. Acesta avea o fată extraordinar de frumoasă, pe nume Gudrun. Copila se plimba zi de zi alături de prietena sa, Hildeburg, rămasă orfană după o bătălie. Aceasta din urmă îl îndrăgea pe fratele Gudrunei, pe nume Ortwin.

  Aflându-se cât este Gudrun de frumoasă, au început să sosească pețitori. Primul dintre ei a fost Sigfrid din Morlanda.

  Deși Hetel s-a bucurat că Gudrun are un pețitor de seama lui Sigfrid, soția sa, doamna Hilda s-a împotrivit, zicând că fiica sa este mult prea tânără.

  A venit apoi Herwig din Niderlanda. Deși se îndrăgise reciproc cu Gudrun, Hetel a decis să-l respingă, fiind sărac.

  În cele din urmă, a venit și prințul Hartmut, fiul regelui Ludwig din Nordlanda. Deși Hartmut era puternic și bogat, acesta a fost respins de Hilda din cauza unor întâmplări mai vechi.

  După o vreme, Herwig s-a întors în Matelana. Nu cu gânduri bune, însă.  Acesta a venit cu oastea și a început un război împotriva lui Hetel, pentru câștigarea Gudrunei. După lupte crâncene, Gudrun a intervenit și a încheiat războiul prin vorbe calde. După încheierea luptei, Herwig s-a logodit cu Gudrun.

  Chiar în timpul logodiei, Herwig a primit vestea că regatul său este atacat de Sigfrid din Morlanda. Alături de socrul, cumnatul său și de un om foarte important din oastea hergelingilor, pe nume Wate, Herwig a plecat să-și apere regatul. După o luptă grea, oștile au fost decimate și flotele distruse. Atunci a venit o veste cutremurătoare: Gudrun a fost răpită de Hartmut. Aflând una ca asta, cei trei regi au încheiat pace și au plecat cu corabia unor călători, pe urmele lui Hartmut.

  Oștile s-au întâlnit la Wolpensand, unde a început o bătălie extrem de dură. Când lupta se mai domolise, regele Hetel l-a provocat la luptă pe regele Ludwig, dar din păcate a fost învins și ucis.

  A doua zi, în zori, Hartmut și ai săi au plecat înapoi spre Nordlanda. Herwig, Ortwin și Sigfrid ar fi vrut să plece pe loc după ei, dar la sfatul cântărețului Horand, toți regii au plecat în regatele lor, să-și refacă flotele.

  În Nordlanda, Gudrun a fost întâmpinată de cruda Gerlind, mama lui Hartmut, care a silit-o pe Gudrun să-i devină noră, dar în zadar. La început, Gudrun și Hildeburg au fost tratate bine, mai ales datorită surorii lui Hartmut, Ortrun. Apoi, Gerlind, enervată tot mai mult de faptul că Gudrun nu se înduplecă să-i fie soție lui Hartmut, le trimite pe fete într-un grajd, unde să spele rufele. Ce chinuri au mai îndurat!

  După treisprezece ani în care Ortwin, Herwig și Wate și-au refăcut flota și oastea, a venit vremea eliberării. Într-o zi de primăvară, vin pe mare doi cavaleri spre cele două fete, aflate pe malul apei. Aceștia erau Ortwin și Herwig, care nu și-au recunoscut inițial iubitele.

  După o vreme, au sosit și marile corăbii de război. Luptătorii însetați de răzbunare au intrat pe porțile din Nordlanda. Prima victimă a fost Ludwig, răpus de Wate. După Ludwig, a fost ucisă și Gerlind. Tot de Wate.

După ce au distrus în întregime regatul, hergelingii au plecat spre Matelana, recuperându-le pe fetele răpite. I-au luat cu ei și pe Hartmut și pe sora lui.

  În final, Gudrun s-a căsătorit cu Herwig, Ortwin s-a căsătorit cu Hildeburg și Sigfrid cu Ortrun. 

Hartmut a fost iertat de Gudrun și de doamna Hilda și s-a căsătorit și el cu Hergart, sora lui Herwig.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Portretul Ecaterinei Manu

    Ecaterina Manu este înfățișată printr-un portret expresiv de către pictorul Constantin Lecca. Tabloul prezintă o frumoasă fată cu o privire pătrunzătoare. Ochii săi rotunzi și verzi ca frunza unui brad par atât de melancolici și blânzi, încât privirea ei seamănă cu cea a bunicii într-o seară liniștită de vară. Nasul său mic și buzele sale roz și subțiri ca niște petale de trandafir oferă fetei un chip superb, potrivindu-se de minune cu splendida culoare a ochilor. Coafura și părul său castaniu denotă seriozitatea. Fermecătorul trandafir roz prins în părul fetei este un detaliu foarte frumos, este acel strop de culoare care se combină perfect cu părul și coafura. Fata are o postură caldă, cu mâinile împreunate la nivelul bustului.   Ecaterina Manu poartă o rochie albă ca zapadă de o splendoare nemaiîntâlnită, iar deasupra, tânăra s-a acoperit cu un șal, asortat cu culoarea castanie a părului. Bijuteriile sale denotă bogăția și extravaganța fetei. Cerceii săi de argint, lanțul de au

Trenul

  Era o dimineață friguroasă de martie. Mă trezisem mai devreme decât de obicei și aveam de gând să plec la bunici cu trenul. Nu îi mai văzusem de ceva vreme și era șansa perfectă. Plecarea era la ora șapte și jumătate, deci aveam suficient timp să mă pregătesc. Am aruncat câteva haine într-un rucsac, mi-am luat haina și am plecat spre gară.   Am cumpărat biletul și m-am îmbarcat. Urma să călătorim două ore neîncetat, dar din fericire am stat lângă o doamnă, cu care am discutat întregul drum. Aceasta era o femeie foarte bogată, însă bună la suflet și sociabilă. Cred că era de  vârstă cu bunica mea și avea o figură caldă, ochii verzi ca smaraldul, părul nins, prins în coc și buze palid colorate. La gât avea un lănțișor cu nestemate strălucitoare, iar la mână o brățară aurie. Era îmbrăcată cu o rochie verde. Mi-a povestit că pleacă în vacanță, săturându-se de stresul de la oraș. Când trenul a ajuns în satul bunicilor, mi-am luat ghiozdanul, am salutat politicos pe doamna și am coborât. E

,,O călătorie spre centrul Pământului", de Jules Verne. Recenzie

    Nu știi ce să mai citești? Sunt aici să te ajut. Azi îți voi prezenta una dintre cărțile mele preferate, și anume ,,O călătorie spre centrul Pământului", scrisă de Jules Verne. Cine este Jules Verne? Este un scriitor francez, născut în 1828. Pe lângă cartea pe care urmează să v-o prezint, Jules Verne a mai scris cărți precum ,, Cinci săptămâni în balon" sau ,, Doi ani de vacanță", două cărți pline de aventură. De fapt, majoritatea cărților scrise de Jules Verne sunt bazate pe aventură și neprevăzut.     ,,Să scrii un roman SF in 1864 si să rămâi actual și 150 de ani mai târziu sunt probe ale literaturității unui text", spune Lucian Pricop. De asemenea, Jules Verne este un autor foarte apreciat nu doar în rândul tinerilor, ci și în rândul adulților. Cărțile francezului sunt recomandate copiilor încă de la vârsta de 10-11 ani.    Revenind la cartea noastră. Aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1864, la editura Hetzel, ilustratorul ei fiind Edouard Ri