Treceți la conținutul principal

Legendele Olimpului - ,,Tezeu", de Alexandru Mitru

 Regele Atenei, Egeu, se plânge prietenului său Piteus, regele orașului Trezena, că nu are un fecior care să îl moștenească.  Bunul Piteus i-o oferă de soție lui Egeu pe fiica sa, Etra.

  Soția lui Egeu, Etra este sedusă de Poseidon și are un copil cu acesta, pe nume Tezeu, pe care Egeu îl crede fiul său. Egeu pleacă la Atena și își ascunde sub o stâncă enormă sandalele și spada, pentru ca să fie luate de Tezeu când va fi mare.

  Micul Tezeu, crescut de mama sa la Trezena, îl uimește pe Heracle cu vitejia sa.

  La vârsta bărbăției, Tezeu ia sandalele și spada lui Egeu și pleacă pe jos spre Atena. În drumul spre cetatea lui Egeu, Tezeu îl omoară pe tâlharul Perifete, fiul lui Hefaistos. Aceeași soartă o au Monstrul Sinis, regele Procust și tâlharul Procust.

  În cele din urmă, Tezeu ajunge la Atena și este luat în râs de câțiva sculptori, pe care însă îi pune pe fugă.

  Fără să fie recunoscut, Tezeu este primit cu ospitalitate de Egeu în palatul său și așezat la masă. De altfel, Tezeu scapă din cursa pusă la cale de Medeea și este recunoscut de tatăl său.

   Voinicul Tezeu îi învinge singur pe dușmanii lui Egeu. O realizare importantă a lui Tezeu este și uciderea taurul lui Poseidon, care pustia Atica, mai ales câmpul Maraton.

  După biruința asupra taurului lui Poseidon, Tezeu află de la Egeu că Atena plătea un tribut în oameni regelui insulei Creta, Minos. Auind una ca asta, Tezeu decide să plece în Creta împreună cu tinerii sortiți Minotaurului. În Creta, Tezeu îi dovedește lui Minos că este fiul lui Poseidon. Cu ajutorul fiicei lui Minos, Ariadna, Tezeu îl ucide pe Minotaur.

  Tezeu și Ariadna fug din Creta. Ajunși pe insula Naxos, Tezeu este obligat să o cedeze pe Ariadna zeului vinului, Dionisos.

  Tezeu, tulburat de pierderea Ariadnei, uită să schimbe pânza triremei, iar Egeu se sinucide. Astfel, Tezeu ajunge regele Atenei.

  Tezeu se căsătorește cu Antiopa și au împreună un fiu, pe Hipolit. Din păcate, În urma asediului Atenei de către amazoane, Antiopa moare.

  Noul rege al Cretei, Deucalion, i-o oferă de soție lui Tezeu pe Fedra, sora lui, în semn de împăcare. Sub vraja Afroditei, Fedra încearcă să îl seducă pe Hipolit, dar este respinsă.

  Fedra îl acuză pe Hipolit în fața lui Tezeu că a vrut să o seducă. Pentru a răzbuna insulta adusă soției sale, Tezeu îi cere lui Poseidon să îl pedepsească pe Hipolit. Drept pedeapsă, Hipolit este omorât, iar Fedra, deșteptată din vrajă, se sinucide.

  Tezeu și Piritou o răpesc pe Elena din Sparta. Cei doi sunt pedepsiți de Hades și înlănțuiți în Infern. În cele din urmă, Tezeu este eliberat din Infern de Heracle și se întoarce la Atena.

  Retras pe insula Sciros, Tezeu este ucis printr-un vicleșug pus la cale de dușmanul său, regele Menesteu, al Atenei.

  La moartea sa, Tezeu este luat în slavă de zeii olimpieni și făcut semizeu pentru faptele sale.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Portretul Ecaterinei Manu

    Ecaterina Manu este înfățișată printr-un portret expresiv de către pictorul Constantin Lecca. Tabloul prezintă o frumoasă fată cu o privire pătrunzătoare. Ochii săi rotunzi și verzi ca frunza unui brad par atât de melancolici și blânzi, încât privirea ei seamănă cu cea a bunicii într-o seară liniștită de vară. Nasul său mic și buzele sale roz și subțiri ca niște petale de trandafir oferă fetei un chip superb, potrivindu-se de minune cu splendida culoare a ochilor. Coafura și părul său castaniu denotă seriozitatea. Fermecătorul trandafir roz prins în părul fetei este un detaliu foarte frumos, este acel strop de culoare care se combină perfect cu părul și coafura. Fata are o postură caldă, cu mâinile împreunate la nivelul bustului.   Ecaterina Manu poartă o rochie albă ca zapadă de o splendoare nemaiîntâlnită, iar deasupra, tânăra s-a acoperit cu un șal, asortat cu culoarea castanie a părului. Bijuteriile sale denotă bogăția și extravaganța fetei. Cerceii săi de argint, lanțul de au

Trenul

  Era o dimineață friguroasă de martie. Mă trezisem mai devreme decât de obicei și aveam de gând să plec la bunici cu trenul. Nu îi mai văzusem de ceva vreme și era șansa perfectă. Plecarea era la ora șapte și jumătate, deci aveam suficient timp să mă pregătesc. Am aruncat câteva haine într-un rucsac, mi-am luat haina și am plecat spre gară.   Am cumpărat biletul și m-am îmbarcat. Urma să călătorim două ore neîncetat, dar din fericire am stat lângă o doamnă, cu care am discutat întregul drum. Aceasta era o femeie foarte bogată, însă bună la suflet și sociabilă. Cred că era de  vârstă cu bunica mea și avea o figură caldă, ochii verzi ca smaraldul, părul nins, prins în coc și buze palid colorate. La gât avea un lănțișor cu nestemate strălucitoare, iar la mână o brățară aurie. Era îmbrăcată cu o rochie verde. Mi-a povestit că pleacă în vacanță, săturându-se de stresul de la oraș. Când trenul a ajuns în satul bunicilor, mi-am luat ghiozdanul, am salutat politicos pe doamna și am coborât. E

,,O călătorie spre centrul Pământului", de Jules Verne. Recenzie

    Nu știi ce să mai citești? Sunt aici să te ajut. Azi îți voi prezenta una dintre cărțile mele preferate, și anume ,,O călătorie spre centrul Pământului", scrisă de Jules Verne. Cine este Jules Verne? Este un scriitor francez, născut în 1828. Pe lângă cartea pe care urmează să v-o prezint, Jules Verne a mai scris cărți precum ,, Cinci săptămâni în balon" sau ,, Doi ani de vacanță", două cărți pline de aventură. De fapt, majoritatea cărților scrise de Jules Verne sunt bazate pe aventură și neprevăzut.     ,,Să scrii un roman SF in 1864 si să rămâi actual și 150 de ani mai târziu sunt probe ale literaturității unui text", spune Lucian Pricop. De asemenea, Jules Verne este un autor foarte apreciat nu doar în rândul tinerilor, ci și în rândul adulților. Cărțile francezului sunt recomandate copiilor încă de la vârsta de 10-11 ani.    Revenind la cartea noastră. Aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1864, la editura Hetzel, ilustratorul ei fiind Edouard Ri